Focum
Focum
het antwoord op uw vraag
focum-02n-1280x615
focum-03n-1280x615

“Focum weet hoe belangrijk klantinformatie is voor mijn bedrijf”

"Door Focum is de klantacceptatie binnen mijn bedrijf geoptimaliseerd"

"Ondersteuning in de gehele order to cash cyclus"

"Minder onbetaalde facturen, dankzij Focum"

"Maximaal rendement uit uw klantrelatie"

14 februari 2017   |  

Help, mijn incassopartner is failliet!

Incassobureaus en deurwaarders die failliet gaan, het komt steeds vaker voor. Heeft u zich wel eens afgevraagd wat er gebeurt bij een faillissement van uw incassopartner? Wie niet snel handelt en zijn vorderingen veiligstelt, kan onnodig extra schade oplopen. Ik geef u enkele tips om de negatieve gevolgen binnen de perken te houden.

Beperk vooraf de schade

Voordat uw incassopartner failliet gaat, kunt u verschillende maatregelen treffen om de schade te beperken. Drie belangrijke maatregelen die ik u in ieder geval aanraad, zijn:

  1. Onderzoek de financiële situatie van het incassobureau of de deurwaarde waarmee u in zee wilt gaan. Dit is misschien een open deur, maar wel een hele belangrijke. Ga daarbij ook na in hoeverre de incassopartner werkt conform de verschillende richtlijnen en wetgeving. In mijn beleving loont het om incasso alleen uit te besteden aan partijen die zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van gecertificeerde Incasso-ondernemingen (NVI).
  2. Spreid uw vorderingenportefeuille. In een eerder artikel heb ik uitleg gegeven over benchmarken van incassopartners. Niet alleen is benchmarken belangrijk om uw incassopartners en resultaten scherp te houden, maar het zorgt ook automatisch voor een verdeling van uw portefeuille onder meerdere incassopartijen. Dit spreidt uw risico, aangezien het onwaarschijnlijk is dat al uw incassopartijen tegelijkertijd omvallen.
  3. Maak duidelijke afspraken met uw incassopartners over hoe vaak zij naar u afstorten. Hoe vaker dit gebeurt, hoe minder geld er op de rekeningen van uw incassopartners staat. Ook wilt u duidelijk inzicht hebben in de bedragen die uitstaan, de inning en afdrachten daarop. Gek genoeg heeft niet iedere opdrachtgever hier een helder beeld van.

Wat is de status van mijn vorderingen?

Als het dan toch fout gaat bij een van uw incassopartners, is het belangrijk zo snel mogelijk verder te gaan met de behandeling van uw vorderingen. Hoe langer ze niet in behandeling zijn, hoe moeilijker het is om ze alsnog te innen. En veel belangrijker nog, zolang de debiteur niet op de hoogte is gesteld van het faillissement, komen eventuele betalingen alsnog bij de inmiddels failliete incassopartner binnen. Door zo snel mogelijk de vorderingen elders onder te brengen, kunt u dit voorkomen en daarmee de schade beperken.

Bovenstaande klinkt heel logisch, maar de praktijk is anders. Bij een faillissement van een incassopartner blijkt het voor de opdrachtgever vaak lastig om snel te schakelen. Inzicht in de uit handen gegeven portefeuille ontbreekt. Het is niet duidelijk welke vorderingen in behandeling zijn, hoeveel er geïnd is, wat daarvan is afgestort en wat de totale schade betreft. Zonder deze gegevens kunt u de portefeuille niet overdragen aan een andere incassopartner, omdat die de gegevens nodig heeft om de nog te vorderen bedragen te berekenen en debiteuren correct te informeren.

De incassoportal is offline…

Het uitleveren van dergelijke gegevens is uiteraard geen prioriteit van de curator. En waar u voorheen gegevens kon raadplegen in het online portaal van uw incassopartner, is deze nu misschien al uit de lucht of niet meer up-to-date. U heeft dus meer inzicht nodig in uw portefeuille. Met meer inzicht, krijgt u meer grip; niet alleen tijdens het incasseren, maar ook bij dit soort onvoorziene zaken als een faillissement. Dit creëert u met een eigen centrale tool die u inzicht geeft in al uw uitstaande portefeuilles. Dit platform moet niet afhankelijk zijn van de incassopartners in kwestie.

Bij Focum hebben we hiervoor bijvoorbeeld SmartCollect, een incassomanagement platform. Hier kunt u meerdere incassopartners op aansluiten en via het platform krijgt u volledig inzicht in de status van uw vorderingen, inclusief de laatste handelingen van een incassopartner in een dossier. Het terughalen van een portefeuille bij een failliete incassopartner is met SmartCollect een stuk eenvoudiger. Bovendien kunt u de portefeuille direct opnieuw uitzetten bij een andere incassopartij in Nederland, zonder dat u contractonderhandelingen hoeft te voeren.

Wees voorbereid

Mijn advies is om binnen uw incassoproces vooral te streven naar controle over uw vorderingen bij derden. Zorg ervoor dat u altijd op de hoogte bent van de status van uw vorderingen, de uitstaande bedragen bij uw incassopartner en natuurlijk het resultaat. Een faillissement kan uiteraard altijd voorkomen, maar dan bent u voorbereid.

Wilt u eens van gedachten wisselen over dit onderwerp? Neem dan contact met mij op.

Alexander van Dijk – Accountmanager bij Focum

aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws!

Aanmelden